Kак да поддържаме обувките си така че да им се радваме по-дълго време

Начало 9 Любопитно 9 Kак да поддържаме обувките си така че да им се радваме по-дълго време

Всеки от нас е имал поне един любим чифт обувки с които не е искал да се разделя, но след прилична експлоатация все пак стигаме и до този момент. В днешната статия пък сме събрали няколко съвета за това как е добре да се грижим за обувките си, така че те да ни бъдат верни и да им се радваме по-дълго време.

1.Първото на което е необходимо да обърнем внимание, това е тяхната употреба. Знаем че обичате точно този чифт най-много. ДА, той би паснал най-много на днешния ви тоалет, а може би и на този който ще изберете да облечете утре, но това все повече ще ви доближи до раздялата именно с любимия чифт обувки. Сменяйте и въртете обувките си. Определено ще ви блазни идеята да заложите на сигурното, но носейки един и същ чифт обувки всеки ден в рамките дори на месец, ще състари вашите любимци изключително бързо. Опитайте се да не излизате с един и същ чифт обувки два дни подред.

Обувки

2. Съхранението на обувките е не по-малко важно. Хубаво е верните ви приятели да се държат на сухо място. Обувки + влага = лоша комбинация! Опитайте се да намерите място, което е достатъчно сухо и хладно, така че да бъде добър дом за вашите обувки.

Боя за обувки

3. Лъскайте и с боя всичките си обувки от естествена кожа. Може за някои от вас да се струва отживелица, но нанасянето на боя е от съществено значение за кожените ви обувки. Освен че ще подхрани кожата, ще възвърне и първоначалния им свеж вид, още един плюс е това, че ще ги задържи по-дълго време в експлоатация. Малко боя наистина прави чудеса. Докато я нанасяте винаги може да огледате кожата за щети, на които иначе не бихте обърнали внимание и да занесете за корекция при обущар.

4. Винаги използвайте обувалка! Независимо дали са елегантни,кожени обувки или пък спортни, ежедневни или кецове, винаги е добре да обувате обувката с обувалка. Колкото по-често “натиквате” с напрежение крака си в обувката, толкова повече изхабявате и смачквате петата. Това съответно води и до по-бързо износване на чифта, а ние не искаме това!?

5. Често подменяйте капачките на обувките. Независимо дали са мъжки обувки или дамски обувки, то повечето елегантни модели е необходимо редовно да бъдат обслужвани от обущар за да се сменят капачките на токовете. Оставите ли ги за по-дълго време неподменени, то износването ще става все повече и повече, докато стигнете момента в който е непоправимо и ще трябва да се разделите с тях.

6. Важно е при по-дълго съхранение да натъпквате обувките си с вестникарска хартия например. Именно така, освен че ще изпънете добре кожата на обувките/ включително ботушите и ботите/, ще позволите все пак и на обувката да диша. Хартията също така ще абсорбира влагата и ще предпази от неприятната миризма. Така че бъдете щедри и натъпчете тези стари вестници в обувките си.