15 интересни исторически факти за обувките, които едва ли сте чували!

Начало 9 Любопитно 9 15 интересни исторически факти за обувките, които едва ли сте чували!

В тази секция периодично ще споделяме с вас интересни, любопитни, а дори понякога вдъхновяващи факти свързани с модата. По-специално внимание естествено ще обърнем на обувките, чантите и как всъщност те са се възприемани преди в миналото и днес в наши дни.
В първата ни такава публикация сме решили да отдадем нужното и на историята. Ето защо сега ви споделяме именно:

15 интересни исторически факта за обувките, които едва ли сте чували !!!

1. Преди 4000 години първите създадени обувки всъщност представлявали парчета сурова кожа, която едновременно топлела и защитавала крака.
2. В Европа през 16-ти и 17-ти век токчетата на обувките винаги са били боядисвани в червен цвят.
3. Първият женски ботуш създаден някога, всъщност е създаден за кралица Виктория едва през 1840 година. Представете си мили дами до тогава какво всъщност е трябвало да обуваме 🙂

обувки

4. Обувки с петнадесет сантиметрови токчета са се носили от висшето общество в Европа през 17-ти век. За целта, двама слуги, един от всяка страна, са били необходими за да държат и подпират своя господар, решил да се спре на по-екстравагантната визия. А какво ли биха си казали в днешно време, когато почти всяка дама се е борила с това изпитание сам сама?

5. През 9-ти и 10-ти век, обувките на велики принцове от европейски родове са били изработени от дърво. Представете си комфорта който са изпитвали при всяко едно обуване на тези обувки!

6. Римляните още тогава са имали 2 различни вида обувки. Едните наподобявали сандал и покривали ходилото на крака. Те са се носили вкъщи или пък навън в компания. Другите били затворени и обвивали целия крак, като винаги са се носили с тога, когато техния собственик заминавал в чужбина.

7. Смята се, че женските високи токчета са направили своя пробив благодарение на Катрин ди Медичи, известна италианска благородничка, живяла през 16-ти век. Тя била доста дребничка на ръст, а много искала да направи по-сериозно впечатление когато отиде във Франция, за да се омъжи за бъдещия крал Хенри.

обувки

8. Маратонките /sneakers/ са били създадени в САЩ през 1916-та година. Първоначално обаче са се наричали кецове.

9. Обувките с отворени пръсти всъщност стават известни през 1930-та година, благодарение на новата за това време мода да правят слънчеви бани и да се ходи на плаж.

10. Странно, но знаете ли че обувките на Нил Армстронг с които е ходил по лунната повърхност все още се реят някъде в космоса.

11. Ботушите първоначално са носени в студени, планински региони или в топли, пясъчни пустини където са се яздили много коне. Токчетата на ботушите са спомагали в подсигуряването на това крака да не бяга от въжето.

12. Сандалите първоначално са възникнали на места с много горещ климат, където е било необходимо да се защити ходилото на крака, но пък горната му час да бъде отворена, така че да се проветрява и охлажда.

13. Още в библейски времена сандалите са били давани като символ за вярност в клетва.

обувки

14. През Средновековието бащата предавал властта над дъщерята си към бъдещия си зет в церемония с обувки. На сватбата младоженеца давал на бъдещата си съпруга обувки, които тя трябвало да обуе в знак на това, че вече е негова собственост.

15. В западния свят се е смятало, че хвърлянето на стари ботуши след отплавал кораб е гарантирало безопасно и безпроблемно завръщане на моряците у дома. Тази традиция по-късно се пренася и в завързването на чифт обувки за задната броня на колата на младоженците след сватбата. По този начин хората вярвали, че се осигурява щастлив семеен живот за двойката, смятало се е че съпруга се предпазва от лутане и винаги ще намери дома, и какъвто и път да поеме семейството за напред в живота винаги ще успява да намери правилния път към дома.